hits

Ikke gullkantet hukommelse

Samferdelsminister Magnhild Meltvedt Kleppa tok imot et gullarmbånd til 15.000 kroner, men gaven gjorde angivelig ikke noe stort inntrykk.

Akkurat idet vi trodde at de fleste gavene var ute av skapet, så kommer det jammen en til. Nå er det samferdelsesministeren som har fått bedre hukommelse, og plutselig husket at hun i 2007 fikk et armbånd til 15.000 kroner som hverken er oppgitt til ligningsmyndighetene, Stortingets gaveregister eller til Statsministens kontor.

- Dette var en feil. Jeg skulle umiddelbart ha returnert armbåndet, eller levert det til Stortingets kontor. Jeg beklager at dette ikke ble gjort, sier Meltvedt Kleppa i en pressemelding.

Meltvedt Kleppa fikk sin gullenke da hun var gudmor ved dåpen av MF Sand.

Ferjen ble levert fra Fiskarstrands Verft til Nor-Ferjer (senere Tide Sjø) i 2007.

Rederiet mottar betydelig statsstøtte fra Meltvedt Kleppas departementet, og det er nettopp denne statsstøtten som gjør at rederiet kunne bestille ferjen.

Som forgjengeren Liv Signe Navarsete fikk altså Magnhild Meltvedt Kleppa armbåndet fra et verft som indirekte tjente godt på millionbevilgninger ministrene ga til ferjeselskapene som hadde bestilt ferjene.

Nettopp for å hindre slik mistenkeliggjøring har man regler om at slike gaver skal skje i åpenhet. Men både Navarsete og Meltvedt Kleppa unnlot å føre gavene inn i Stortingets gaveregister. Og det er altså ikke snakk om en t-skjorte eller en flaske vin, men armbånd til henholdsvis 15.000 kroner og 27.000 kroner.

Den ene sliter med å forklare sin åpenbart selektive hukommelse, den andre må forklare folk flest og ligningsvesenet hvorfor en gave til 15.000 kroner blir skattefri når du har den på kontoret.

Gaver i denne størrelsesorden er de færreste av oss forunt, men de to statsrådene «glemmer» altså å føre dem opp.

Navarsete husker derimot å få armbåndet i hvitt gull taksert og fører det opp i selvangivelsen, men så går teppet ned.

Meltvedt Kleppa husker ikke engang å føre det inn i selvangivelsen.

Den ene sliter med å forklare sin åpenbart selektive hukommelse, den andre må forklare folk flest og ligningsvesenet hvorfor en gave til 15.000 kroner blir skattefri når du har den på kontoret.

Også forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen har en ganske fiks tolkning av skatttereglene når hun først fikk taksert sine afghanske tepper til 44.000 kroner, men bare førte opp 8.000 kroner i selvangivelsen.

I disse dager er alle norske skattytere pålagt å måle opp boligene sine på ære og samvittighet, slik at vi skal få riktig skatt.

Skal vi bruke forsvarsministerens metode og føre opp 1/5 av størrelsen eller er det bedre å velge samferdselsministerens metode med å glemme hele greia?

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar