hits

Politiet må granskes i Treholt-saken

Boken om pengebeviset kommer ut senere i dag.

Dersom det blir endelig bevist at politiet selv produserte det viktigste beviset mot Arne Treholt, står vi foran etterkrigens største politiskandale.

Det såkalte «pengebeviset» er det eneste håndfaste beviset som knytter Arne Treholt til 15.000 dollar han ifølge Politiets overvåkningstjeneste (POT) fikk fra KGB.

Bildet fra pengebeviset har en tapebit som først kom på kofferten etter pågripelsen i 1984.

Nå hevder to journalister som har gransket saken, at bildet av Treholts koffert med pengene ble produsert i ettertid - og slett ikke ble tatt under en ransaking hjemme hos Treholt.

Les også: - Politiet jukset med «pengebeviset»

Daværende aktor i Treholt-saken, Lasse Quigstad, tar opplysningene ytterst alvorlig, og sier at man nå vil lese boken og sette seg nærmere inn i påstandene før man tar stilling til hvilken måte saken skal følges opp på.

Det er viktig å få med seg at politiets eventuelle forfalskning av «pengebeviset» ikke er en frikjennelse av Arne Treholt.

Den ansvarlige politilederen, Jostein Erstad, avviser påstanden som tull, og nekter for at beviset ble produsert i etterhånd: - Dette var reelt, og lagt fram som grundighetsbevis. Noe retten også godtok, sier Erstad til Aftenposten, som har fulgt opp påstandene i boka.

Treholts stresskoffert hadde ikke noen tapebit da Treholt ble pågrepet på Fornebu i 1984.

Det er viktig å få med seg at politiets eventuelle forfalskning av «pengebeviset» ikke er en frikjennelse av Arne Treholt.

I første omgang er det en politiskandale hvis det kan påvises at politiet produserte bevis man trengte i en indisiekjede. I tillegg til fotoekspertene bygger boken på kildeopplysninger fra en tidligere politimann som angivelig ikke hadde samvittighet til å leve med vissheten om at «pengebeviset» var laget i etterhånd.

Mange nordmenn er nok lei hele Treholtsaken, og hovedpersonen selv er både dømt, har sonet og siden blitt benådet. Det er slett ikke sikkert at Treholt orker en ny runde med gjenopptakelseskommisjonen.

Men det er likevel viktig å få fastslått om påstandene i boken holder vann.

Vi kan ikke leve med påstander om at politiet lager bevis hvis det passer dem.

Det er det viktigste med boken «Forfalskningen».

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar