hits

Pinlig grådig Navarsete

Både Jens Stoltenberg og Liv Signe Navarsete har tatt imot kostbare gaver og beholdt dem privat. Foto: Scanpix.

Tidligere samferdelsminister Liv Signe Navarsete tok imot et armbånd i hvitt gull fra Kjell Inge Røkke til 26.500 kroner. Dermed gikk gavesaken over fra kun  å være kritikkverdig til å nærme seg strafferett.

Regjeringen har innført nye regler for å ta imot gaver, men det er forsøk på tåkelegging når man først fremstilte det som om det var fritt frem for statsrådene å ta med seg kostbare gjenstander hjem.

Les også: Støres mangel på dømmekraft

Helt siden 2003 - og altså i hele den rødgrønne regjeringens levetid - har statsrådene skulle fulgt Tjenestemannsloven, i tillegg til et eget regelverk for dem selv.

Tjenestemannsloven er ikke spesielt vanskelig å forstå:

§ 20. Forbud mot gaver i tjenesten m.v.

Ingen embets- eller tjenestemann må for seg eller andre motta gave, provisjon, tjeneste eller annen ytelse som er egnet til, eller av giveren er ment, å påvirke hans tjenestlige handlinger, eller som det ved reglement er forbudt å motta.

Overtredelse kan medføre ordensstraff eller avskjed.

De statsansatte har et absolutt forbud mot å ta imot smøring, mens politikerne har hatt en liten ventil for souvenirer eller såkalte "erindringsgaver". Det er fornuftig siden statsrådene representerer Norge og Regjeringen.

Men det blir søkt å fremstille den ventilen som uklar. Dette handler ikke bare om regler, men også om dømmekraft. For å ta et enkelt eksempel:  Jeg vil uten videre anta at Rosenborgs kaptein Roar Strand vet forskjellen på å ta imot en klubbvimpel og en gullklokke før laget møtet Athletico Madrid senere i høst.

Sunn fornuft tilsier at et armbånd i hvitt gull til 26.500 kroner fra en av landets største næringslivsledere ikke er et souvenir.

Også tidligere forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen har problemer. Hun tok imot en klokken til neste åtte tusen kroner, samtidig som hun gikk knallhardt ut mot smørekulturen i Forsvaret der admiraler og andre ansatte dro på golfturer med leverandører. I Sverige er det gaveforbud mot statsrådene (se faksimile fra Aftenposten).

Navarsete fikk armbåndet til 26.500 kroner da hun var gudmor for ferja MS Bergensfjord, som ble bygget av Aker Yards. Hvis hun ikke tenkte over verdien der og da, så fikk hun det svart på hvitt kort tid senere da hun fikk gaven taksert hos gullsmeden der den var kjøpt. Og hun førte den altså opp i sin selvangivelse noen måneder senere.

Derimot "glemte" Navarsete å føre gaven opp i Stortingets gaveregister og hun opplyst heller ikke om gaven til Statsministerens Kontor (SMK).

Dette er i strid med reglene. I likhet med alle de andre statsrådene i den rødgrønne regjeringen meldte Navarsete seg inn i Stortingets ordning med gaveregister. Dermed påla hun seg også en plikt til å følge reglene som sier at alle gaver eller økonomiske gaver til mer enn 2.000 kroner skulle registreres. Navarsetes gave var altså mer enn ti ganger høyere enn den grensen, men likevel kimte ikke alarmklokkene hos ministeren.

I en epost til VG skriver Navarsetes statssekretær at statsråden "ikke var tilstrekkelig oppmerksom i forhold til Stortingets register for verv og økonomiske interesser", og Navarsete beklager at gaven ikke ble registrert.

Saken er mye mer alvorlig enn teppene fra Afghanistan. For det første er det ikke noe sedvane å ta imot gaver i 26.500 kroners-klassen her i landet. Nå kjenner ikke jeg gavekulturen i Liv Signe Navarsetes familie. Men for vanlige lønnsmottakere er en gave til 26.500 kroner noe man kanskje får en gang i livet. Det er ikke noe man glemmer i farten.

Navarsete fremstiller det som en glipp at hun ikke fortalte om gaven på 26.500 kroner fra Kjell Inge Røkke. Men hennes handlinger etterlater snarere et inntrykk av at hun bevisst unnlot å fortelle om gaven: Hun husket å gå til gullsmeden for å få takst og for å skrive den inn i selvangivelsen - men hun glemte å opplyse Stortinget og Statsministerens Kontor om gaven.

 - I ettertid ser jeg at jeg ikke burde tatt imot gaven, og jeg angrer på at den ikke ble returnert, sier Liv Signe Navarsete i dag.

Det blir for enkelt.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar