hits

Støres mangel på dømmekraft

Utenriksminister Jonas Gahr Støre og eks-forsvarsminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen har vist total mangel på dømmekraft ved å ta imot dyre private gaver.

Det er nesten så man må gni seg i øynene. VG har avslørt at de to ministrene har tatt imot personlige gaver for over 55.000  kroner fra det afghanske regimet og den sveitiske forsvarsministeren.

- Afghanistan er et av verdens mest korrupte land. Norske politikere burde være gode eksempler og ikke ta imot denne typen gaver, sier generalsekretær i Transparency International Norge, Guro Slettemark, til VG.

Ved Statsministerens Kontor forsøker statsråd Karl Eirik Schjøtt-Pedersen å bortforklare saken med at de bare fulgte reglene, og at reglene nå skal forandres.

Men det er for lettvint. Som forsvarsminister og utenriksminister skal ikke de to bare følge reglene - de må bruke hodet også. Og ved å ta imot gaver for 55.000 kroner har de to statsrådene vist en mangel på dømmekraft som ville vært utenkelig i Norges største private bedrifter.

Hadden en Statoil-leder tatt imot et teppe til 35.000 kroner fra en leverandør og tatt med seg teppet hjem, ville vedkommende trolig både fått sparken og blitt anmeldt.

Dette er regelverket i bedriftene hvor staten har store eierinteresser og er også regelverket politikerne har vedtatt for byråkratene i staten.

For seg selv har de derimot laget mer liberale regler: - Statsrådene mottar ofte større og mindre gaver, og toppolitikerne har laget en regel som gjør at de selv kan bestemme om de vil ta med seg gaven hjem, eller la den stå i departementet, skriver VG.

- En gave til 35.000 kroner ville jeg ikke vært komfortabel med å ta imot,sier etikkansvarlig i NHO, Erik Lundeby.

I næringslivet var dyre julegaver og smøreturer utbredt, men det begynner å bli lenge siden nå. De størse internasjonale bedriftene har nulltoleranse for slikt. De ønsker ikke at ansatte skal sette seg i en stilling hvor det forventes gjenytelser fra dem selv eller fra selskapet. Gratis lunsjer finnes som kjent ikke.

Dømmekraft og god moral er ikke regelfestet, det handler om karakter.

Regjeringen har åpenbart ikke fulgt med i timen. En ting er at regelverket er dårlig, og at det åpenbart bør strammes inn. Men det burde ligge i ryggmargrefleksen til ledende politikere at de ikke tar imot luksusklokker og dyre tepper - og så tar med seg gjenstandene hjem.

Dømmekraft og god moral er ikke regelfestet, det handler om karakter.

For de afghanske lederne ville det vært nyttig læring i at norske politikere klart sa ifra om at i vestlige demokratier tar man ikke imot slike dyre gaver. Og om man skulle vært misforstått høflig, så burde det vært åpenbart at gavene umiddelbart ble overlatt til departementet. Dette er ikke personlige gaver fra venner, det er gaver til representantene fra Norge som statsråder.

Både Jonas Gahr Støre og Anne-Grethe Strøm-Erichsen valgte å ta med seg gavene hjem.

Dette er Anne-Grethe Strøm-Erichsens gavefangst:

  • Teppe til 35.000 kroner i 2006.
  • To teppper i 2008 for 13.000 kroner
  • Longines Dolce Vita armbåndsur til 7.375 kroner

Statsminister Jens Stoltenberg har tatt imot tepper for 39.000 kroner, mens utenriksminister Jonas Gahr Støre har tatt imot fem tepper han hevder totalt skal være verdt 20.000 kroner - en verdsettelse andre teppehandlere blåser av (Gahr Støre har foreløpig nektet å vise frem de fem teppene).

Les også: Får ikke beholde luksusklokken

Les også: Kan ha brutt reglene

At nå ledende norske statsråder blir avslørt som prinsippløse teppehandlere er både pinlig og skuffende.

SISTE: Nå innrømmer også samferdelsminister Liv Signe Navarsete å ha tatt imot et armbånd i hvitt gull fra Kjell Inge Røkke til 26.000 kroner.

Så mye for åpenhet rundt disse gavene.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar