hits

Snytt for første skoledag

Skolebyråd Torger Ødegaard må skjerpe inn Oslo-skolens arbeid for å finne barna som ikke møtte til første skoledag. Foto: Bjørn Sigurdsøn, Scanpix.

Husker du din første skoledag? Et ukjent antall barn i Oslo fikk aldri det minnet.

Man skal ha et hjerte av stein hvis man ikke blir rørt av synet av små barn med litt for store skoleransler som holder et godt grep rundt foreldrenes hender.

For de fleste av oss er det å begynne på skolen en merkedag vi alltid vil huske som en skummel, men fin dag. I høst fikk rundt 60.000 elever oppleve den lille engstelsen av å bli så stor at mor og far gikk ut skoledøren, og lot en ny lærer overta.

Dessverre er det mange som ikke får oppleve den første skoledagen. Rapporter Nettavisen har fått fra en rekke skoler i Oslo viser at et ukjent antall barn rett og slett ikke kom på første skoledag. Ille, men det verste er at Oslo kommune ikke har noen full oversikt over hvem det var, og hvor mange det er snakk om, før 1. oktober!

Ja, du leste riktig. Skolen trenger halvannen måned for å skaffe seg en oversikt den burde hatt klar i løpet av en dag eller to.

På skolen jeg var på, var samtlige som ikke møtte opp av ikke-norsk opprinnelse (hvis man skal dømme etter navnene). Det er all grunn til å tro at den observasjonen også gjelder mange av de andre skolene. Noen er kanskje på ferie i familiens hjemland. Endel ga sikkert beskjed, mens noen rett og slett ikke møter opp. Og Oslo kommunene mener altså at det er greit om man ikke får noen oversikt over dette før 40-50 dager inn i skoleåret.

Nettavisen har sjekket hos flere skoler, men vi får ikke ut tallene over barn som ikke møtte opp. Etter mye om og men fikk vi forklart at vi ikke kunne få tallene før 1. oktober, angivelig på ordre fra kommunen.

Himmel høg og verda stor

der på trappa vinkar mor

Første skuledagen min,

ikkje rart at sola skin

Skolen er et av samfunnets mest effektive redskap for integrering og for overlevering av kultur og verdier. Skal man lykkes i Norge, må man lære språk og tilegne seg kunnskaper det er bruk for.

Når du står på trappen 1. skoledag, er alle muligheter åpne for deg.

Da er det ille at mange barn kommer skjevt ut allerede fra første start.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar