hits

Trygdesvindel for milliarder

Advokaten Knut Horn (th) og Marianne Henriksen var aktorer i saken mot sigøynerkvinnen som var tiltalt for grovt bedrageri og trygdesvindel. Det enorme bevismaterialet som måtte bringes i kofferte i retten, strekker seg helt tilbake til 80-tallet. Foto: Heiko Junge, Scanpix

Norge er utsatt for omfattende trygdesvindel, og NAV tar bare en brøkdel av de som tapper systemet.

Å lure til seg trygd man ikke har krav på er en alvorlig forbrytelse, og den rammer både de som betaler regningen og andre som trenger støtte fra det offentlige.

- Vi kan regne med at det svindles for milliardbeløp årlig, sier direktør Magne Fladby i NAV Kontroll og innkreving til Dagens Næringsliv.

Stadig flere lever av offentlig stønader, og når man ser på NAVs statistikk er det knapt en trygdeform som ikke har kraftig vekst. Rundt hver tredje krone i statsbudsjettet går nå til å holde liv i folk som fullt eller delvis står utenfor arbeidsmarkedet.

Her kan du se utviklingen: Personer med stønad fra NAV

Fra 2005 til i dag har NAV politianmeldt trygdesvindel for 870 millioner kroner, og "gjennomsnittsvindleren" har tusket til seg rundt 117.000 kroner. Den største saken er drosjesvindelsaken i Oslo, men NAV har også avslørt omfattende svindel med folk som fremstiller seg som enslige forsørgere, til tross for at foreldrene egentlig bor sammen.

Da de begynte å slå ned på slike par i Hordaland, fikk NAV etterhvert beskjed om at 50 småbarnforeldre angivelig fant sammen igjen, ifølge Dagens Næringsliv.

Leilighet gir tyv, heter det, og nettopp avsløring av trygdesvindel må være en prioritert oppgave for NAV. Erfaringene til nå tyder dessverre på at hver eneste nye NAV-kontrollør er en svært lønnsom investering for det offentlige og alle som betaler trygdeavgift.

Til nå har det vært mye fokus på NAVs behandling av sine klienter, og at etaten ikke klarer å betjene dem som har rett på hjelp. Det er selvsagt svært viktig at NAV-reformen lykkes.

NAV mener at trygdesvindelen er i milliardklassen hvert år. Faksimile: Dagens Næringsliv

Men det er like viktig at man slår ned på trygdesmisbruk. Velferdsstaten bygger på tillit, men dessverre er det stadig flere som ikke er tilliten verdig.

Det rammer oss alle og det er bra at strafferammene for trygdejuks er strenge.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar