hits

Høyere boligskatt

Alle må frem med målebåndet for finansminister Sigbjørn Johnsen. Foto: Cornelius Poppe, Scanpix.

Alle nordmenn må frem med målebåndet for registerere hver centimenter hjemme. Nå får vi høyere boligskatt.

Om få dager får alle norske boligeiere pålegg om å måle opp boligen sin for skatteetaten. Motiver er greit nok, nemlig å få større samsvar mellom det boligene er verdt i virkeligheten og den såkalte ligningstaksten.

I første omgang blir det intet skattesjokk: - Sannheten er at om lag 615.000 personer får redusert formuesskatt, mens 155.000 får økt formuesskatt. Samlet gir endringen en skattelette på 760 millioner kroner, sier finansminister Sigbjørn Johnsen.

Beroliget? Ikke helt!

Problemet er at norske politikere alltid har visst å skru til skatteskruen når det trengs. Og nå som inntektene fra olje- og gassvirksomheten i Nordsjøen er på vei ned, vil behovet for økte skatter melde seg. Man skal være uallminnelig naiv om man tror at boligskatten er fredet i fremtidige skatteskjerpelser.

Sannsynligvis er nettopp hus og hytter den enkleste måten å få noen millioner ut av John Fredriksen og andre skatteflyktninger. De kan holde seg unna Norge 300 dager i året, og flytte formuen dit skatten er gunstigst. Men huset på Bygdøy og palassene på Tjøme og Geilo er vanskelig å flytte. Derfor er det nettopp dyre eiendommer som skattlegges hardt også i andre land.

John Fredriksen og Tor Olav Trøim kan skatteflykte til utlandet, men norske hus og hytter får de ikke med seg. Foto: Scanpix.

Finansdepartementet har over lang tid justert opp ligningsverdiene for boliger. Som alle økonomer ønsker departementet at formuegjenstander skal skattes likt, basert på hva de er verdt - uansett om det er aksjer, smykker, en leilighet eller et hus. Hvis ikke risikerer vi at pengene går dit skatten er lavest, slik at vi samlet bruker ressursene dårlig.

I Norge bruker vi en mye høyere andel av inntektene våre på bolig enn i andre land. Det har selvsagt med klima å gjøre, men bolig er også gunstig skattemessig. De tryller bort skattemessig formue og gir skattefrie gevinster.

På den annen side kan det virke urimelig at en familie i Oslo med en villa til fem millioner kroner skal skattlegges like hardt som en familie på Tynset med samme boligverdi. Selv om prisen er den samme, så er boligen i Oslo mye mindre og dårligere på grunn av eiendomssmarkedet. Og jobber man i Oslo, kan man ikke fritt velge hvor man skal bo.

Reglene som nå gjennomføres er ikke så ille for den jevne mann. - Et ektepar uten annen formue kan, med en verdsetting på 25 prosent (som er gjennomsnittet) av markedsverdi, eie en gjeldfri bolig verdt opptil 5,6 millioner kroner uten å betale formuesskatt, opplyser Finansdepartementet.

Det hjelper trolig lite for de 155.000 som nå får høyere formueskatt, og min spådom er at de aller fleste vil få høyere skatt på bolig - sakte, men sikkert.

Det vedder jeg gjerne en flaske rødvin på, Sigbjørn Johnsen!

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar