hits

Har fotballekspertene skulket skolen?

Frode Olsen var en god keeper, og en morsom og sympatisk fotballekspert - men skulket han mattetimene på skolen? Foto: Scanpix.

Fotballekspertene Nils Johan Semb, Ola Bye Rise og Frode Olsen har det til felles at de må ha skulket mattetimene på skolen.

I morgen møtes Rosenborg og FC København i kamp om å kvalifisere seg for Champions League. Taper RBK, får København over 100 millioner kroner og kan overta hegemoniet i skandinavisk fotball.

I følge et nær samstemt ekspertkorps er det bare for Rosenborg å glede seg med danskene. Kanskje vanker det noen småpenger til Lerkendal også, og uansett må det være fint for Rosenborg å se et nordisk lag lykkes internasjonalt?

Omtrent like ulogisk er det når de samme ekspertene forsøker å fremstille det som en fordel for andre norske klubber om Rosenborg skulle kvalifisere seg for Champions League.

Det dummeste argumentet er at de andre norske klubbene i så fall får 700.000 kroner hver. Man må nesten ha gått glipp av hele pensumet i matematikk fra tredje klasse og oppover for å tro det er en fordel å få 700.000 kroner, når hovedkonkurrentene får godt over 100 millioner kroner.

For alle del, det er morsomt å se et norsk lag i Champions League.

Og kritikken går ikke mot Rosenborg, som ikke gjør annet enn det alle andre lag ville gjort - de vil bruke sine økonomiske muskler til å kjøpe gode spillere og styrke sin posisjon her hjemme. Nøyaktig som de kjøpte opp rubbel og bit i sin forrige medgangsperiode.

Les også bloggen: Er Rosenborg bra for Norge?

De samme fotballekspertene tror det også er en fordel for motstanderne. Logikken (eller mangelen på logikk) er at siden Rosenborg får over 100 millioner kroner, vil det regne penger over de andre lagene siden de kan selge sine beste spillere til Rosenborg. 

Man må nesten ha gått glipp av hele pensumet i matematikk fra tredje klasse og oppover for å tro det er en fordel å få 700.000 kroner, når hovedkonkurrentene får godt over 100 millioner kroner.

Genialt! Omtrent like smart som å selge såkornet til nabobonden.

Det er bare å glede seg hvis København får penger til å kjøpe Rosenbergs beste spillere.

For å gjenta det åpenbare:

  • De norske utfordrerne til Rosenborg tjener slett ikke på at hovedkonkurrenten blir bedre.
  • Det er ikke mangel på penger, men mangel på  økonomistyring som er norsk fotballs største problem.
  • Man blir hverken bedre eller rikere av å selge unna sine beste spillere til den økonomiske stormakten.

Det morsomme med denne debatten er at RBK-entusiastene nekter å tenke rasjonelt i ren begeistring.

Det er greit nok det, men det blir litt komisk når et samstemt ekspertkorps - for det meste tidligere fotballspillere -tror at de andre lagene angivelig ikke unner Rosenborg sportslig suksess.

Som om det er suksessen på fotballbanen som er problemet, og ikke frykten for å få en norsk konkurrent med helt andre økonomiske ressurser enn alle andre.

Hovedlærdommen fra forrige RBK-periode var at Tippeligaen etterhvert ikke ble morsom for noen, og det verste utslaget kom da et bortkjemt Lerkendal-publikum knapt gadd å juble for seire innenlands.

Ingen andre lag maktet å løfte seg vesentlig i denne perioden, selv om Molde riktignok hadde et lite internasjonalt blaff. 

Derfor innledningen: Bytt ut Rosenborg med København og kjenn på følelsen - er det noen i Trøndelag som vil glede seg over å få en nordisk konkurrent inn i Champions League?

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar