hits

Hvor er Stoltenberg?

Statsminister Jens Stoltenberg hadde pent vær på AUF-leiren på Utøya midt i juli, men siden har det skyet over.

Det er ikke bare været som har vært dårlig for statsminister Jens Stoltenberg i sommer. Men hvor er han?

Sommeren 2010 har vært dårlig for den rødgrønne regjeringen, og spesielt for Arbeiderpartiet.

Den verste saken er Hardanger-ledningen, men også styret rundt Bjarne Håkon Hanssen og utspillet om mulige skatteøkninger har tæret på partiets oppslutning.

I dag kom en ny meningsmåling som viser at Norges største parti har tapt 2,8 prosentpoeng de siste to månedene.

Bare 26 prosent av de spurte ville stemt Ap i dag, og partiet er i praksis jevnstort med Fremskrittspartiet og Høyre.

En av sakene som koster oppslutning, er den planlagte Hardangerledningen. Regjeringens vedtak om å bygge kraftlinjer i naturskjønne Hardanger møter motstand, og over halvparten av det norske folk er imot prosjektet, skriver VG.

Tankene om å øke skattene er heller ingen vinner, og det er slett ikke sikkert at kunnskapsminister Kristin Halvorsens hardkjør mot private barnehager er en vinnersak i tunge deler av Arbeiderpartiets velgermasse, selv om saken kanskje går hjem hos SVs kjernevelgere.

Samlet skaper sakene inntrykk av en rødgrønn regjering som sliter. SV-kampsaker som nei til oljeboring i Lofoten og motstand mot private barnehager, koster mer enn de smaker for Arbeiderpartiet. Velgermatematikken er trolig slik at Ap taper mer på slike saker, enn hva SV tjener.

Det som er godt for SV, trenger ikke være bra for Ap og Regjeringen.

Kommentator Magne Lerø i Ukeavisen ledelse skriver på lederplass i dag at de rødgrønne går mot sammenbrudd. Hans råd til Stoltenberg er å forberede en ren Ap-regjering i god tid før neste valg, og vri politikken mot sentrum.

Det kan være taktisk smart, men spørsmålet er om det er den vei Jens Stoltenberg ønsker å vri politikken og Norge.

Det vet vi lite om, for sist gang vi hørte fra Stoltenberg var han iført "fjellburka" (ifølge VG), og på tur i den norske fjellheimen.

Han er på ferie, så fysisk vet vi hvor vi har ham. Problemet er at det ikke er like klart hvor han står politisk. Er eksempelvis Jens Stoltenberg enig i at skatteøkninger er veien å gå for å møte økte kostnader ved eldrebølgen, eller ser han reelle muligheter for å få ned den offentlige utgiftsveksten?

Nå unner vi statsministeren en god ferie, men det er farlig hvis velgerne får inntrykk av at Stoltenberg er fraværende, utydelig og konfliktsky.

Det kan ikke landets statsminister overleve med på lang sikt.

På sitt beste er Jens Stoltenberg Regjeringens beste kort, men da må han på banen.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar