hits

Løsningen på Høyre-koden

Høyre har funnet et effektivt middel mot den rødgrønne regjeringen - nemlig å sitte helt stille.

Høyre har blitt landets største parti på gallup ved å sitte musestille. Det holder neppe til å vinne et valg.

Arbeiderpartiets Martin Kolberg gjorde et stort nummer av å knekke Frp-koden, men partiet famler i blinde overfor høyrebølgen som nå har gjort både Høyre og Frp populære blant velgerne.

Kanskje er det regjeringsslitasje, og kanskje er det en statsminister som er fraværende og lite visjonær. I hvertfall skinner det ikke akkurat av den rødgrønne koalisjonen for tiden, og det er en stund siden de skulle fylle vann i alle svømmebasseng og garantere for en norsk månelanding på Mongstad.

Ingen tidligere regjering har hatt like mye penger som den nåværende, og foreløpig er hestekur og innstramming mest snakk. Likevel får Regjeringen skylden for alt som ikke er perfekt, og det kan knapt tolkes som noe annet enn slitasje - og at mange velgere ønsker seg noe nytt. Det er dette ønsket som har løftet Høyre og Erna Solberg på meningsmålingene - ikke utspill eller politikk partiet selv har lansert.

Høyres store problem er at partiets forslag lett kan demoniseres av de rødgrønne. Når Høyre vil ha mer helse ut av hver skattekrone, svarer venstresiden med slagord som "bestemor på anbud" og "stoppeklokkeomsorg". Slagordene spiller effektivt på folks behov for trygghet, og venstresidens politikere er flinke til å gjenta og gjenta de samme begrepene så de fester seg.

Vi må tilbake til 80-tallet for å finne en periode hvor Høyre-sidens retorikk var like effektiv. Dengang handlet det om valgfrihet og konkurranse. I dag går hovedskillene på hvordan velferdsstaten skal finansieres, og hvilke krav det er rimelig å stille til den enkelte.

Bestemor har det neppe verre på et privat aldershjem, og det er vel de færreste som tror at sykepleierne på offentlige sykehjem har ubegrenset tid til hver enkelt pasient. Om ikke de bruker stoppeklokke, så føler nok personalet både på private og offentlige sykehjem at de ikke har ubegrenset med tid.

Tunge krefter i Høyre ønsker å stramme inn trygdeordninger og sette makt bak ønsket om å få folk ut i arbeid. Karensdager ved sykdom og sterkere incitamenter for å få halvsyke i jobb tidligere, er forslag mange i Høyre er enige i. Men partiet har erfart at det er mer lønnsomt blant velgerne å påpeke problemer, heller enn å lansere upopulære tiltak.

Høyres strategi fungerer så lenge den rødgrønne regjeringen ikke er offensiv og fremtidsrettet. Statsminiser Jens Stoltenberg har sittet så lenge at han lykkes i å ta æren for alt som er bra, men baksiden av medaljen er at han også må ta skylden for alt som er galt. Verken problemene i skolen eller dårlige veier og upålitelig jernbane vil gå over før neste valg.

Høyres strategi fungerer så lenge den rødgrønne regjeringen ikke er offensiv og fremtidsrettet

De rødgrønne fikk flertall på Stortinget fordi de borgerlige snublet i beina på hverandre. Fortsatt er det uklare linjer på borgerlig side, men med dagens galluptall er det lettere å bortforklare klare regjeringsalternativer fordi alle forstår at et flertall av Høyre og Fremskrittspartiet vil gi et annet bilde, enn et valgresultat med sentrumspartier på vippen.

Med slitasjen blant de rødgrønne er det ingen grunn for Høyre til å forandre på vinneroppskriften, som er å ligge lavt med egne løsninger, og kritisere de rødgrønne for alt som er galt i skolen, helsevesenet, trygde-Norge, på veiene og i jernbanen.

Det kan holde helt inn for Høyre, men utfordringen blir større hvis de rødgrønne kommer opp med en Soria Moria III eller en nye statsministerkandidat (som Jonas Gahr Støre). Da må Høyre-leder Erna Solberg være klar til å fortelle i klartekst hva en borgerlig regjering vil gjøre.

Men foreløpig er det best å sitte helt stille.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar