hits

Flykaos og bitterhet

Tenk deg å sitte i et rutefly med semifinalebillett i lomma, for ikke å få lande fordi flyplassen er overfylt av private jetfly.

DURBAN (Nettavisen): Afrika er Afrika. Dessverre. For hvor ellers får privatfly forkjørsrett slik at hundrevis - kanskje tusenvis - av lojale fans blir nektet å se kampene de har betalt tusenvis av kroner for å se?

Som mange andre så jeg den første semifinalen i Cape Town, og hadde problemet med å flytte meg et par hundre mil på et kort døgn for å rekke Tyskland-Spania i Durban.

Da finnes kun ett alternativ: Fly - enten hele turen, eller halve turen og kjøre resten.

Og vi var ikke alene. I Johannesburg stod hundrevis av passasjerer klare, mens de aller ivrigste altså skulle reise fra Cape Town.

Allerede på flyplassen luktet vi lunta. De aller fleste flyene var flere timer forsinket. Problemer i Durban, var forklaringen.

Til all lykke gikk vårt fly, dog med det etter navnet å dømme litt obskure selskapet, 1time Airways i tide. Det skulle vise seg å være en kortvarig triumf: Oppe i luften fortalte piloten om fortsatt store problemer i Durban, men at han ville forsøke å få oss ned i tide.

Så kom sjokkbeskjeden: Det var fullt kaos på flyplassen i Durban. Årsaken var 40 private jetfly som hadde fått lande foran nesen på ruteflyene. Blant VIPene var Spanias Kong Juan Carlos, skuespilleren Leonardo diCaprio og kjendis Paris Hilton. Forøvrig neppe på samme fly.

Dessverre for oss andre hadde privatjet-pilotene bare satt fra seg flyene og gått. Vi snakket altså om trafikkaos og fylte parkeringsplasser og gater. Derfor stengte flyplassmyndighetene flyplassen likegodt i to timer.

Selv er jeg fotballinteressert, men ikke en die hard fan av verken Spania eller Tyskland. Så jeg forholdt meg rolig, men irritert. Det gjorde ikke de spanske fansene i mitt fly. Til slutt måtte piloten true dem med å bli lagt i jern hvis ikke de stanset oppløpet foran cockpiten.

- Vi må fly til Johannesburg, forkynte piloten til massens nesten voldelige irritasjon.

Og da var det 30 minutter igjen av kampen.

En halv time senere dempet gemyttene seg noe; nå var det plass i Durban. Riktignok kraftig forsinket. Og slik gikk det. Touch down i Durban en halv time inn i kampen, 30 minutters lynkjøring, springmarsj over parkeringsplassen utenfor stadion, og på plass i setet med 30 minutter å spille.

Heldigvis 0-0, og god tid til å komme inn i kampen før Carlos Puyol stanget inn vinnermålet og våre hardt prøvete spanske venner kunne slippe en velfortjent jubel ut etter noen marerittstimer med 1time Airways.

Viva Carlos Puyol! Foto: Odd Harald Hauge

Det blir trolig last time. Urettferdig nok. For den reelle synderen - sjefen ved flyplassen i Durban - har siden vært utilgjengelig for kommentar.

Hans beslutning om å slippe alle privatjetene ned på bakken kan ha sammenheng med at et av dem tilhørte Sør-Afrikas president Jacob Zuma.

Afrika er Afrika.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar