hits

Fotballens voldsomme styrke

Først hører man vuvuzelaene, så oppdager man hvor stolte alle er over at den unge nasjonen Sør-Afrika får arrangere verdens neste største sportsarrangement.

CAPE TOWN (Nettavisen): Det tar ikke mange minuttene etter landing  før man ser at hele landet står bak fotball-VM. Alle - fra passkontrollen, kaffeselgeren, drosjesjåføren, hotellpersonalet - absolutt alle vil snakke fotball.

Dersom det var landesorg da Bafana Bafana ble slått ut, så er det glemt nå. Inntrykket er at en samlet nasjon står bak ønsket om å vise verden at det nylig samlede landet klarer svennestykket.

Foreløpig er det få eksempler på at det ikke går strålende. De største skandalene er importerte dommere, Arrangørlandet har fått opp flotte stadioner i tide, og - bank i bordet - til nå ser fotball-VM ut til å gå uten alvorlige sikkerhetsproblemer.

Det kan vaere grunn til å minne om at Norge og Sverige ikke klarte å samle seg bak det mye enklere EM i fotball.

FIFA tok selvsagt en sjanse da de ga Sør-Afrika fotball-VM. I praksis ble ikke landet samlet som en nasjon før apartheidregimet med avskaffet på begynnelsen av 90-tallet. Og landet har fortsatt store sosiale skiller og fattigdomsutfordringer.

Men samtidig er det viktig at fotballverdenen også omfatter Afrika, og Sør-Afrika trengte et gigantarrangement som kunne forene landets folkegrupper og gi dem stolthet over en stor prestasjon.

I kveld er det Uruguay-Nederland her i Cape Town. De orangekledte nederlandske supporterne er allerede høylydt tilstede med vuvuzelaer (en djevelsk oppfinnelse, for øvrig).

Kampen går på en av verdens flotteste fotballarenaer, i en av verdens fineste byer. Det er en stor fornøyelse å vaere her, og ta del i et arrangement som en tapper og hardt prøvet ung nasjonalstat har all grunn til å være stolt over!

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar