hits

Hjernevaskede forskere

Harald Eias skikkelse Oslo-losen er vel den som ligner mest på forskerne i Hjernevask: Skråsikker om ting han ikke har greie på. foto: Erlend Aas, Scanpix.

Etter å ha blitt tatt med buksene nede, vil ikke forskerne leke med journalister mer. Tror de vi leker butikk?

Etter sigende skal følgende skål en gang ha blitt utbragt på Matematisk Institutt: - Skål for den rene matematikk. Måtte den aldri bli til nytte for noen!

Skål for den rene matematikk. Måtte den aldri bli til nytte for noen!

Noe av den sammen holdningen - om noe mer fordekt - ligger til grunn for forskerne som nå ikke lenger vil formidle sine resulater gjennom media.

Snakk om å snu saken på hodet!

Sannheten er at mange forskere stod avslørt igjen etter "Hjernevask". Ikke fordi journalist Harald Eia lurte dem, men fordi de lurte seg selv.

Dersom de har noe å lære, så er det å slutte med å snakke om ting de ikke har greie på, og la være å ta på seg forskerminen når de uttaler seg om ting langt utenfor sitt fagfelt.

Litteraturforskere bør være litt forsiktige med å ha skråsikre meninger om biologi, for eksempel.

De siste dagers debatt om forskere og forskningsformidling viser at det fortsatt finnes lommer av forskere som tror de er til for seg selv. Det må de gjerne tro, men da får de finansiere seg selv. I Statsbudsjettet for 2010 blir det gitt 23,6 milliarder kroner til forskning og utvkling, pluss fem milliarder i ny kapital til Fondet for forskning og nyskapning.

Samfunnet gir ikke disse pengene for at forskerne skal stelle med sitt i ro og mak. Vi bruker penger på forskning for at ny viten skal gi oss en bedre hverdag - ikke bare teknologiske nyvinner og økonomisk vekst, men også ny erkjennelse om oss selv og verden rundt oss.

Massemediene er den viktigste kanalen mellom forskerne og velgerne som betaler gildet. Uten formidling av forskning blir det heller ikke noen forståelse for å bruke milliarder av kroner i året på Blindern og Gløshaugen.

Det er ille nok at enkelte forskere ennå ikke forstår hva de kan lære av "Hjernevask", men det er enda verre at enkelte av dem lever så beskyttet at de tror de kan forske i fred uten at noen lurer på hva de driver med.

Snakk om å være hjernevasket.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar