hits

Den imponerende sykkelmannen

Bjørn Heidenstrøm er mannen bak The Shirt. Han har syklet fra Oslo til Sør-Afrika for flyktningesaken.

Etter 333 dager på sykkelsetet er Bjørn Heidenstrøm fremme i Cape Town. Snakk om brennende engasjement for flyktningesaken.

Kan en vanlig mann gjøre en forskjell?

Svaret er selvsagt ja, men få har gjort så mye for å gjøre en forskjell som Bjørn Heidenstrøm. Han bestemte seg for å sykle fra Oslo til Sør-Afrika for å sette søkelys på flyktningenes situasjon.

Prosjektet The Shirt er en studie i pågangsmot og kontaktskapende evner, og det er få jeg mer unner oppholdet under fotball-VM enn verdens mest tålmodige syklist.

Du kan følge Bjørn Heidenstrøms prosjekt her: The Shirt

Det fysiske resultatet av Bjørns mange mil på sykkelsetet er verdens største fotballtrøye, sydd sammen av signerte enkeltdrakter som er samlet inn underveis.

Michel Platini er med på laget.

Symbolikken er enkel - Heidemstrøm har fått fotballledender som Michel Platini og Sir Alex Ferguson med på gi sitt bidrag for å sette flyktningenes situasjon på kartet. The Shirt er et samarbeidsprosjekt hvor Flyktningerådet (NRC) og Nettavisen har bidratt med støtte.

Passende nok ble Flyktningeregnskapet for 2010 fremlagt samme dag som Bjørn Heidenstrøm kom frem til Cape Town. Flyktninghjelpens årlige rapport viser at 43,2 millioner mennesker er drevet på flukt over hele verden. To tredjedeler er på flukt i eget land, mens en tredel har flyktet fra hjemlandet sitt.

Blomsten forglemmegei er symbolet Flyktninghjelpen og Bjørn Heidenstrøm har brukt. Det er velvalgt, og det kan minne oss om at byrden Norge bærer er marginal i forhold til de enorme problemene sult og væpnede konflikter skaper over hele verden.

- Det som er skremmende er at antall flyktninger øker, og at dette er det høyeste tallet vi har hatt totalt i dette årtusenet, sier generalsekretær Elisabeth Rasmusson i Flyktninghjelpen til Nettavisen.
Selvsagt kan ikke Bjørn Heidenstrøm løse verdens flyktningproblem der han har tråkket seg mil etter mil gjennom Europa og det afrikanske kontinentet. Men han har gjort mer enn man kan forvente av en enkelt mann for å sette flyktningeproblemet på dagsorden.

Vel tråkket, Bjørn!

PS!

Akkurat hvor mange mil Bjørn Heidenstrøm har tråkket, er vanskelig å beregne. Googles kartmotor ga opp å beregne ruten....

Men turen gikk gjennom Sverige og Finland og rundt Østersjøen via Baltikum, gjennom Tyskland, innom England, Frankrike og ned mot Middelhavet - for så å fortsette på vestsiden av Afrika, nord til sør.

Etter 333 dager var han fremme, og tatt imot som en helt på VM-stadion. Da hadde han ihvertfall syklet godt over 1.000 mil.

Her kan du se det rørende øyeblikket da The Shirt blir rullet ut foran Sør-Afrikas president Zuma - og med Bjørn Heidenstrøm på tribunen. 

Bjørn Heidenstsrøm på YouTube

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar